Prehod na soravno oskrbo s hrano

Naziv odobrene operacije: Prijelaz na prirodnu opskrbu hranom

Suradnja s LAG-om: LAS Vipavska dolina, LAS S CILjem, LAS V objemu sonca

Partneri na projektu: Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina, Občina Ajdovščina, Društvo za biološko – dinamično gospodarjenje ”Ajda” Goriška, Osnovna šola Danila Lokarja Ajdovščina, Mitja Ipavec;

ICRA d.o.o. Idrija, Občina Idrija, Kmetijsko gozdarska zadruga Idrija z.o.o., Društvo podeželske mladine Vrsnik-Ledine;

RRA Severne Primorske d.o.o. Nova Gorica, Mestna občina Nova Gorica, Občina Renče-Vogrsko, Šolski center Nova Gorica, Tom Ločniškar, Mark Smerajc, Nevo Pregelj-nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji

Suradnja sa inozemnim LAS-om: LAG Zeleni trokut iz Hrvatske

Početak i završetak rada: 10.1.2022. – 31.3.2025.

Ukupna vrijednost operacije (s PDV-om): 384.505,74 eura

EAFRD/LEADER sufinanciranje: 288.529,86 EUR

Operacija suradnje četiriju lokalnih akcijskih skupina provodi se u okviru 6. Javnog poziva za podmjeru 19.3. Priprema i provedba aktivnosti suradnje lokalnih akcijskih skupina. Aktivnosti se provode u okviru operacije suradnje „Prijelaz na prirodnu opskrbu hranom“ koju sufinanciraju Europska unija iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj i Republika Slovenija u okviru Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. / LEADER mjera/ podmjera 19.3.

Polazište za izradu prijedloga suradnje tri LAG-a iz Slovenije (LAS Vipavska dolina, LAS s CIL-om, LAS v zagrljaju sunca), koji zajedno pokrivaju područje 10 općina zapadne Slovenije, te LAG Zeleni trokut iz Hrvatske, vrlo je slaba opskrbljenost lokalnog stanovništva prirodnom hranom. Suradnja tretira organski i biodinamički proizvedenu hranu i hranu prerađenu od takvih sirovina kao suprirodnu. Ekološki uzgojena hrana, koja je bila temeljna životna vrijednost naših predaka, stoga je i temeljna vodilja našeg djelovanja, jer samo ekološkom poljoprivredom možemo očuvati prirodni okoliš živim za sljedeće generacije i uspješnije prkositi klimatskim promjenama koje su već vrlo opasne. prisutni u zoni djelovanja.

O strateškom planiranju integrirane opskrbe organskom i biodinamičkom hranom na razini LAG-ova sudionika dosad se govorilo prvenstveno u kontekstu opskrbe lokalnom hranom, no ekološka i biodinamička poljoprivreda nije bila dovoljno eksponirana kako bi omogućila razvoj tržišta. ovog segmenta.

KLJUČNI CILJEVI:

– omogućiti održiv prijelaz na organski i biodinamički uzgoj i opskrbu hranom;

– povezati postojeće i potencijalne ekološke i biodinamičke proizvođače i prerađivače;

– na inovativan način ojačati dostupnost organske i biodinamičke hrane uspostavom kratkog opskrbnog lanca i mreže promotivnih mjesta namijenjenih prodaji, nabavi i promociji ovog segmenta ponude;

– povećati svijest potrošača, uzgajivača i prerađivača o utjecaju organski proizvedene hrane na zdravlje i utjecaju kupovnih navika na ruralni razvoj, okoliš i klimatske promjene;

– jačati kompetencije ranjivih skupina za njihovu bolju budućnost;

– planirati i uspostaviti mehanizme potpore za promicanje razvoja ekološkog i biodinamičkog uzgoja i prerade;

– povećati vidljivost uloge LAS-a i specifičnosti uključenih područja.

KLJUČNI REZULTATI:

  1. Analize stanja proizvodnje i prerade, potrošnje, troškova i koristi organske i biodinamičke hrane,
  2. Smjernice i akcijski plan za osiguranje ekološke proizvodnje hrane,
  3. Poslovni model opskrbe organskom hranom i didaktička organska farma,
  4. Sastanci za razmjenu iskustava i obilaske dobrih praksi i provedbe,
  5. Stručne radionice i predavanja na temu prijelaza na organsku/biodinamičku poljoprivredu uz zajedničku online bazu znanja za stjecanje novih znanja,
  6. Promotivne aktivnosti (knjige za djecu, bojanke, filmovi, animirani filmovi),
  7. Ulaganja u opremu koja pridonosi preradi i proizvodnji organskih jela,
  8. Aktivnosti vezane uz prilagodbu klimatskim promjenama (predavanja, radionice, događanja),
  9. Događanja na temu promicanja organske i biodinamičke poljoprivrede,
  10. Stručni skup na temu Opskrba organskom hranom.

Skip to content